El Temps a Valls

Si cliqueu damunt, podreu obtenir mes informació de aquí i d'altres llocs (platges, allaus, llamps, satèl·lit, pluges, núvols, pol.len, ets.)

TRADUCTOR

CORPUS A VALLS


La tradició de la processó del Corpus a Valls

Quan el Papa Urbà IV instaurava el Corpus el 1263, poc es podia imaginar que la voluntat de l’aparell directiu de l’església acabés esdevenint una festa tan global. Nascut com un refermament dels dogmes cristians enmig de cismes, epidèmies, morts i guerres, va crear tota una iconografia d’identitat comunitària. Així, les danses gremials, els personatges bíblics, el bestiari, els jocs al·legòrics o representacions mimades, les roques o carros mòbils, i els entremesos o lluites escenificades sense textos, constituïren a cavall del XIV i XV una part essencial dels seguicis del Corpus. Afavorides per la religiositat popular creixent que s’impregnava d’una fe cega en els poders curatius de les relíquies dels sants i santes, a bona part de Catalunya les representacions del Corpus s’estengueren a una altra festivitat, també de nova fornada: la festa patronal. Els poders municipals van crear les festes majors a imatge i semblança del Corpus, i van contribuir al fet que les festes majors esdevinguessin la celebració de la comunitat local, que serveix per afermar els vincles identitaris després del domini musulmà. El Corpus i les festes majors suposaren, doncs, la primera gran ocupació ludico-comunitària dels carrers pels ciutadans, que al costat de les institucions eclesiàstica i municipal desfilen en la processó.


Corpus 2012
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per la inscripció en el Concurs de Pintura Rapida Josep Busquets, poseu nom o pseudònim en l'espai de color blanc i feu clic en "Publica". Gràcies.