El Temps a Valls

Si cliqueu damunt, podreu obtenir mes informació de aquí i d'altres llocs (platges, allaus, llamps, satèl·lit, pluges, núvols, pol.len, ets.)

TRADUCTOR

dijous, 16 de desembre del 2010

PETANCA per les DECENNALS


PETANCA
De Viquipèdia:
La petanca és un esport disputat entre dos jugadors o dos equips que consisteix a llançar unes boles per a situar-les el més a prop possible del bolig.

Història
El joc de boles és tan antic com la civilització del lleure, passant d'Egipte a Grècia i hauria estat introduït a la Gàl·lia pels romans. Les boles foren primerament d'argila, de pedra, després de fusta i finalment d'acer. Però, després dels jugadors de boles de l'Edat Mitjana, l'Edat d'Or de les boles de qualsevol tipus fou certament la Renaixença quan la noblesa s'ampara tant del joc com del bilboquet i del joc de palma (que esdevindrà el tennis). No se sap per quin motiu, semblaria que el joc de boles hagués estat prohibit a França des del 1629 fins a la Revolució francesa.

Del joc provençal naixerà el 1907 la petanca, durant la partida històrica a La Ciutat (Provença) en què un campió de joc provençal, Juli Hugues, dit 'lo Negre', en no poder jugar més al seu joc preferit a causa dels seus reumatismes, es posà un dia a traçar una redona, a enviar l'objectiu a 5-6 m i, amb els "peus tancats", a jugar les boles per acostar-se al bolig. Açò passà en el terreny de boles d'un cafè, els propietaris del qual es deien Ernest i Josep Pitiot. Aquests dos germans s'adonaren de seguida de l'interès d'aquest esport, especialment Ernest que es posà a tancar-ne les regles. Ha nascut la petanca.
Caldrà tanmateix esperar el primer concurs oficial a la Ciutat el 1910 perquè el mot siga oficialitzat. El terme prové de les paraules de l'occità provençal pè(s) "peus" i tanca(ts) "tancats", que donà l'expressió jogar a pès tancats, és a dir, amb els peus junts i clavats a terra, per oposició al joc provençal en què el jugador pot agafar embranzida

Disabte dia 29 de gener a les 9 del mati

CAMPIONAT DE PETANCA 16 EQUIPS
Campionat de petanca amb la participació de 16 equips d’arreu de Catalunya: Girona, Barcelona ,Calafell, Lleida, Salou, La Llagosta, Rubi, Castelldefels... La competició es realitzarà en la modalitat tripletes 1. Hi haurà premis per als quatre primers equips classificats i un record per a tots els participants.
Organitza: CB Valls – Secció Petanca i Club Petanca Vallense
Lloc: Pistes del CB Valls i del Club Petanca Vallense
Data: Dissabte, 29 de gener de 2011
Horari: 9 h.
cache_1546083502.gif
La Petanca ademes del primer dia el 29 de gener, també serà present el dia 5 en que Valls acollirà i reunirà a les sis de la tarda, més de 100 competidors de la Federació Catalana d'Esports per a Disminuïts Psíquics
XVII CAMPIONAT TERRITORIAL DE TARRAGONA DE PETANCA ACELL—SPECIAL OLYMPICS VALLS 2011
La Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics celebrarà una competició per als seus afiliats a Valls durant les Festes Decennals Valls 2011. S’espera la participació de 100 competidors. Hi haurà premis i records per a tots els participants.
Organitza: C.B. Valls – Secció Petanca i Club Petanca Vallense
Lloc: Pistes del C.B. Valls
DATA: Dissabte, 5 de febrer de 2011
Horari: 18 h.
                                
                                                                                                                     


Cronograma dels esports en les Festes Decennals de la Candela

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per la inscripció en el Concurs de Pintura Rapida Josep Busquets, poseu nom o pseudònim en l'espai de color blanc i feu clic en "Publica". Gràcies.